O serie de piese dacice de aur, printre care și Coiful de Aur de la Coțofenești, au fost furate. Acestea erau expuse la un muzeu din Olanda.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis că patru piese din tezaurul dacic ale Muzeului Național de Istorie, expuse temporar la Muzeul Drents din Olanda, au fost furate pe parcursul zilei de sâmbătă. Dintre exponatele sustrase se regăsește și Coiful de Aur de la Coțofenești. Acestea au fost expuse în cadrul unui eveniment dedicat Daciei străvechi. Autoritățile olandeze au activat mecanismul de cooperare transfrontalieră. Mai mult, Interpolul a fost informat.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul dimineții de 25 ianuarie Muzeul Național de Istorie a României, și Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez. Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare. Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.”
Exponat datat din secolul al IV-lea î. Hr.
Unul dintre exponatele furate este capodopera Coiful de Aur de la Coțofenești, de la Muzeul Național de Istorie a României. Acesta este un coif geto-dac ce datează din prima jumătate a secolului al IV-lea î. Hr. Acesta reprezintă o piesă din aur masiv, cu o greutate de 770 de grame și aproape intactă. Inițial, coiful a fost adus la Muzeul Național de Antichități din București și păstrat acolo până în anul 1970.
Sursă foto: Apuseni Info
[…] olandeze au activat mecanismul de cooperare transfrontalieră. Mai… Articolul Trei brățări dacice și Coiful de Aur de la Coțofenești, furate în Olanda apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]
sper ca faptasii sa fi fost romani.